KUŞADASI'NDA GEZİLECEK YERLER - GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER / KUŞADASI VE ÇEVRESİ

GEZİLİP GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER - KUŞADASI
Kuşadası Dünya'dan ve Türkiye'den bir çok yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği önemli turizm şehirlerindendir. Ziyaretçiler Kuşadası'na gelindiğinde hem Kuşadası'nda bulunan hem de Kuşadası'na çok yakın olan ilçelerdeki tarihi yerleri görmeden, gezmeden Kuşadası'ndaki
tatillerini bitirmemeleri gerekir. 

Sayfamızda daha önce  Kuşadası'nda gezilecek yerler neresidir? Sorusuna yanıt bulabilmek için Kuşadası'nda gezilmesi ve görülmesi gereken yerler hakkında yazılar yayınlanmıştır, onara buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi derlediğimiz tarihi yerler ise Kuşadası'na yakın olan Aydın'da bulunan Magnesia, Milet, Nysa, Alina ören yerleridir.

Sizlerde Kuşadası ve çevresi için gezilmesi gereken yerler konusunda yazılar göndermek isterseniz sayfamızda isminiz ile yayınlanabilir. Deneyimlerinizi ve anılarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. İletişim adresimiz : kusadasibenim@gmail.com ve facebook sayfamızdır.

KUŞADASI VE ÇEVRESİNDE GÖRÜLMESİ GEREKEN TARİHİ ALANLAR


Magnesia
Kuşadası'ndan Magnesia yaklalık 28 km.'dir. Kuşadası'ndan Aydın yönüne ilerlemeniz gerekmektedir.Kuşadası merkezi dışında kalan yol süresince trafik sakin olduğu için ulaşma süresi yaklaşık 27 dk.'dır
Magnesia ad Meandrum, Aydın İli, Germencik İlçesi Ortaklar Bucağına bağlı Tekin Köy sınırları içinde Ortaklar-Söke karayolu üzerinde yer almaktadır. Kent, kuruluşunun anlatıldığı efsaneye ve antik kaynaklara göre Thessalia'dan gelen ve Magnetler olarak isimlendirilen bir kavim tarafından kurulmuştur. Apollon'un kehaneti ve lider Leukippos'un öncülüğünde o dönemde bir koy olan bugünkü Bafa Gölü kıyısında karaya çıkan Magnetlerin kurdukları ilk Magnesia'nın yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Menderes Nehri kenarında olduğunu antik kaynaklardan öğrenmekteyiz. Menderes'in sürekli yatak değiştirip taşması sonucu oluşan salgın hastalıklar ve Perslere karşı daha emin bir kent kurma zorunda kalmaları nedeniyle Magnetler, İ.Ö. 400 yıllarında kenti bugünkü yerinde, Gümüşçay'ın yanında yeniden kurmuşlardır. Hellenistik Dönemde önce Seleukos, ardından Bergama Krallığı'nın hakimiyetine giren Magnesia, Roma Döneminde önemini korumuş, Bizans Döneminde piskoposluk merkezi olmuştur. Magnesia, bir kent suru ile çevrili, yaklaşık 1.5 km. çapında bir alanı kapsayan, ızgara planlı cadde ve sokak sistemine sahip bir kentti ve Priene, Ephesos, Tralleis üçgeni arasında ticari ve stratejik açıdan önemli bir konuma gelmişti.


Milet
Kuşadası'na olan uzaklığı yaklaşık 62 km.'dir. Kuşadası'ndan Söke yönüne ilerlemeniz gerekmektedir. Kuşadası'ndan Milet'e yine yaklaşık olarak 1 saat içerisinde ulaşabilirsiniz
Yenihisar ilçesi, Balat köyü yakınlarındadır. Milet’te ilk yerleşimin M.Ö. 2000 ortalarından başlamak üzere Myken kolonisi varlığı ile görüldüğü bilinmektedir. Daha sonra Milet, Atina Kralı Kodros’un oğlu Nekus önderliğindeki İonialılar tarafından tekrar kurulmuştur. İonia’nın en önemli şehir limanlarından birisidir. Dört limanı vardır. En parlak dönemini M.Ö 7. ve 6. yüzyılda yaşamıştır. Özellikle M.Ö. 650’den sonra Karadeniz ve Akdeniz’deki kolonileri sayesinde çok zenginleşmiştir. M.Ö. 546’da Perslerin eline geçmiştir. Daha sonra Roma döneminde de bağımsız bir kent olmuştur.


Nysa
Kuşadası'ndan Nysa'ya uzaklık yaklaşık 89 km.'dir. Kuşadası'nda Aydın istikametine gidip, Aydın'ı geçmeniz gerekmektedir. Kuşadası Nysa arası yaklaşık 1,5 saat sürmektedir.
Antik Karia bölgesinin önemli bir kenti olan Nysa, Aydın – Denizli karayolu üzerinde Aydın’ın 30 km. doğusunda Sultanhisar İlçesi’nin 3 km. kuzeybatısında yer almaktadır. Nysa‘nın kuruluşu hakkındaki bilgileri Augustus devrinin ünlü gezgin ve coğrafyacısı Amasyalı Strabon (M.Ö.63 –M.S.21) ile tarihçi Stephanos’un anlattıklarından öğreniyoruz. Eskiden Karia olarak adlandırılan bölge Helenistik devirde, M.Ö. 3. yüzyılın ilk yarısında Seleukos’un oğlu I. Anthiochos Soter tarafından kurulmuştur.


Alinda
Kuşaası'ndan Alinda'nın uzaklığı yaklaşık 115 km.'dir. Kuşadası'ndan Aydın yönüne ilerleyip Karpuzlu yönüne takip etmeniz gerekmektedir. Yol süresi yaklaşık 1,5 saat civarındadır.
Aydın İline bağlı, Karpuzlu İlçesinde yer alan Alinda, önemli Karia kentlerinden biridir. Alinda’ya Aydın – Muğla karayolunun 30.km.sinden ayrılan 26 km.lik bir yolla ulaşılmaktadır. Alinda hakkında çok fazla bilgiye sahip olmamakla birlikte, Strabon’a göre; Hekatomnos’un kızı olan Ada, kardeşi Piksodaros tarafından Halikarnassos’tan kovulunca M.Ö. 340 da Alinda’ya çekilmiş ve bu şehri kendisine başkent yapmıştır. Alinda bir süre Aleksandria olarak adlandırılır. Bu dönemde Alinda kenti Grek kültünü benimser Roma döneminde de önemini sürdüren kent M.S. 3. yy.a kadar kendi adına para basmıştır. Alinda Bizans döneminde Aphrodisias Metropolitliğine bağlı piskoposluk merkezi olmuştur.

Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka Kuşadası'nda gezilip görülmesi gereken yerler için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder