KUŞADASI'NDA CARETTA CARETTA HEYECANI. KUŞADASI'NDA İLK KEZ CARETTA CARERRA CİNSİ İRİBAŞ BİR DENİZ KAPLUMBAĞASI YUMURTA BIRAKTI.

Kuşadası Kaymakamlığı'ndan Caretta Carettalara İlişkin Açıklama

 
Ülkemiz kıyılarında Dalyan’dan başlamak üzere genellikle Güney Ege ve Akdeniz kıyılarını üreme alanı olarak seçen Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası, tarihinde ilk kez Kuşadası kumsallarına yumurta (81 adet) bıraktı.
 
BASIN BÜLTENİ Aydın Valiliğimizin ve Kuşadası Kaymakamlığımızın önderliğinde kurumlarımız ile Sivil Toplum Kuruluşlarımızın koordinasyonlu çalışmaları sonucu ilçemizde doğa ve çevre bilinci oluşturulmasına yönelik büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.
 
Bu kapsamlı çalışmalar sonucunda öncelikle denizlerimiz ve sahil şeridimizde Doğal Botanik Parkı başta olmak üzere bir çok koruma alanları oluşturulmaya başlanılmıştır. Yapılan bu çalışmalar vatandaşlarımız üzerinde olumlu etki yapmış, doğal yaşam alanlarının korunması ve çevre bilincinin oluşması noktasında duyarlılık sağlanmıştır. Son dönemlerde önemli deniz canlıları Kuşadası kıyılarında görülmeye başlanmıştır.
 
Bunlardan ilki bir gösteri merkezinden alınarak rehabilite edilip, tekrar denize bırakılan Tom isimli yunus dur. Yunus, Kuşadası kıyılarında doğal olarak beslenmeye devam etmektedir. Ayrıca son birkaç gün içerisinde Kuşadası kıyılarımızda ilk kez görülen sevindirici bir gelişme yaşanmıştır.
 
Ülkemiz kıyılarında Dalyan’dan başlamak üzere genellikle Güney Ege ve Akdeniz kıyılarını üreme alanı olarak seçen Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası, tarihinde ilk kez Kuşadası kumsallarına yumurta (81 adet) bıraktı.
 
Duyarlı vatandaşlarımızın Kaymakamlığımıza müracaatları sonucu acil bir ekip oluşturularak ilk koruma önlemleri alınmıştır. Yapılan tespit ve incelemelerde yuvanın denize çok yakın olduğu daha emniyetli bir alana taşınması gerekliliği değerlendirilmiştir. Çıkarılan yumurtalar büyük bir dikkat ve kıpırdatmadan, diğer yuvaya taşınmıştır.
 
Kaymakamlığımız, bağlı tüm birimlerimiz ve ilçemizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarımız ile ilçemiz denizlerinde ve kıyılarında ki eko sistemin korunması çalışmaları aralıksız olarak devam edecektir. Ayrıca vatandaşlarımıza çevre ve doğa bilincinin oluşturulması konusunda ki eğitim çalışmaları Sivil Toplum Kuruluşlarımız ile birlikte ortak projeler geliştirilerek devam edecektir.
 
Yunus ve Caretta caretta gibi deniz canlılarının temiz sularda yaşadığı bilinmektedir. Bu durum, Kuşadası kıyılarının ve denizlerinin temiz olduğunu ve aynı zamanda tüm çalışmalarımızın sonuç verdiğini göstermektedir.
kusadasi.gov.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder