BİR GÜNDE 4 DENİZ KAPLUMBAĞASI

BİR GÜNDE 4 DENİZ KAPLUMBAĞASI 

"Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği - Ekodosd" Paylaşımı; Urla’da denizde hareketsiz olarak duran küçük boyutta bir C.caretta bulundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından Urla’dan alınan C.caretta, EKODOSD’a teslim edilerek Kuşadası’na getirildi. C.carettanın üzerinde, deniz kaplumbağalarının karapaksı üstünde yaşayan epibiont denilen kabuklarla dolu olduğu görüldü.

Küçük bir kaplumbağa olmasına rağmen, neredeyse tüm karapaksın üzeri kabuklarla doluydu. Kaplumbağa muhtemelen hareketsiz olarak uzun süre bir alanda bulunmuş. Beslenemediğinden dolayı da halsiz kalmış ve zayıflamış. Üzerindeki kabuklar temizlenerek, bir gece gözetim altında tutuldu ve balıkla beslenmesi sağlandı. Daha sonra gerekli tedavilerinin yapılması için, DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) uzmanlarına teslim edilerek, Dalyan’a gönderildi. 

Kuşadası Kadınlar Denizi açıklarında su üstünde Chelonia mydas türü bir Yeşil Kaplumbağa ölü olarak tespit edildi. Muhtemelen ağlara takılıp boğulduğu düşünülmektedir. Caretta caretta türü 2 iribaş deniz kaplumbağası Sevgi Plajı kumsalına ve Aykuştur plajına kıyıya ölü olarak vurdu.

C.carettaların özellikle denizel faaliyetlerin yoğun olduğu yaz dönemlerinde, denize atılan plastik poşetleri deniz anası sanarak yuttukları ve bunun sonucunda öldükleri sık sık görülmektedir. İnsan kaynaklı kirlilikten dolayı denizlerimizin nadir canlıları tehdit altındadır. Özelikle plastik atıklar denizlere atılmamalı, görüldüğünde toplanarak çöp konteynırlarına bırakılmalıdır.






 
Bu yazı blog counter kez görüntülenmiştir.
Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka deniz kaplumbağası için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder