3 DENİZ KAPLUMBAĞASI ÖLÜ OLARAK TESPİT EDİLDİ / KUŞADASI VE ÇEVRESİ

KUŞADASI'NDA 3 DENİZ KAPLUMBAĞASI ÖLÜ OLARAK TESPİT EDİLDİ

Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği - Ekodosd gönderisi...

Selçuk Pamucak sahilinde, Kuşadası Yuvam sitesi plajında ve Güvercinada açıklarında son bir hafta içinde 3 deniz kaplumbağası ölü olarak tespit edildi.

Ölen deniz kaplumbağalarının Caretta caretta türü olduğu, 2’sinin dişi birinin erkek olduğu görüldü.

Kaplumbağalara yapılan incelemelerde, bir tanesi uzun süre denizde kalmış ve dokularda bozulmalar meydana geldiğinden ölüm nedeni anlaşılamadı. Bir tanesinin muhtemelen trol ağlarına takılıp boğularak öldüğü tahmin edilmektedir. Diğeri ön yüzgeçlerine paragat misinası dolandığından kurtulamamış. Misinalara dolanan kaplumbağanın 110 cm. büyüklüğünde erkek bir kaplumbağa olduğu görüldü. Kibrit kutusu kadar büyüklükte yumurtadan çıkan bir yavrunun, bu ebatlara ulaşması yıllar alan bir süreç. Sonunda ise insan kaynaklı olarak ölmesi çok üzücü bir olay. Özellikle paragat misinalarına takılan deniz kaplumbağalarının kurtulma şansı yüksektir. Paragat sahibi bu tür vakalarda haber verdiği takdirde kaplumbağa çok rahat kurtarılabilir.

ADÜ Biyoloji Bölümü’nde DNA araştırmalarının yapılması için ölen deniz kaplumbağalarından doku örnekleri alıp, plastik kirliliği ve denizel atıkların deniz canlılarına etkisinin araştırıldığı INDICIT Project kapsamında yapılan çalışmalar için Dalyan’da bulunan DEKAMER’e (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) göndermekteyiz.

Duyarlılık ve dikkat deniz kaplumbağalarının kurtulmasını sağlayabilir. Son yıllarda yapılan bilgilendirme çalışmalarıyla duyarlılığın hızla arttığı görülmektedir. Kıyıya ulaşan ölü ya da yaralı deniz kaplumbağaları için kısa sürede bilgi ulaşmaktadır. Denizde ki vakalar da deniz insanlarına bu konuda büyük görev düşmektedir.

Dalgıç Kubilay AKGÜR, Dr. Ahmet AYDIN ve Serkan KOPAR’a bilgilendirmeleri ve duyarlılıkları için teşekkür ederiz.









Kuşadası'nda deniz kaplumbağası...

3 SEA TURTLE IS DEAD DETECTED IN KUSADASI
Ecosystem Conservation and Nature Lovers Association - Ekodosd shipment ...
Selcuk Pamucak shore, Kusadasi Yuvam beach and Güvercinada off the beach in the last week, 3 sea turtles were found dead.
The dead sea turtles were Caretta caretta species and 2 of them were female.
In the examinations of turtles, the cause of death could not be understood because one of them had been in the sea for a long time and the tissues had deteriorated. It is estimated that one of them probably drowned in trawl nets. The other one couldn't get rid of it because he had to line the front fins. 110 cm. the size of a male turtle. It is a process that takes years for an offspring as big as a matchbox to reach these sizes. In the end, it's a sad thing that he died as a human being. Especially the sea turtles attached to the paragatay fishing lines have a high chance of survival. The turtle can be very easily recovered if the owner of the paragat gives notice in such cases.
We take tissue samples from the dead sea turtles to conduct DNA researches in ADU Biology Department and send them to DEKAMER (Sea Turtles Research, Rescue and Rehabilitation Center) in Dalyan within the scope of INDICIT Project, which investigates the effects of plastic pollution and marine wastes on marine organisms.
Sensitivity and attention can help save sea turtles. In recent years, it has been observed that the sensitivity has increased rapidly with the information studies. Information is reached in a short time for the dead or injured sea turtles reaching the shore. Cases in the sea have a great role in this regard for the sea people.
Diver Kubilay AKGÜR, Ph.D. Ahmet AYDIN ​​and Serkan KOPAR for their informations and sensitivity.

Bu yazı blog counter kez görüntülenmiştir.
Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka Kuşadası'ndaki deniz kaplumbağaları için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder