ROMA HAMAMI - KURŞUNLU MANASTIRI - SU KEMERLERİ (AOUADUCE) - KUŞADASI VE ÇEVRESİ ANTİK YERLEŞİM YERLERİ (KUŞADASI'NDA GEZİLECEK YERLER)

ROMA HAMAMI

İlk çağlardan beri insanlar, doğa ile içice yaşamayı ilke edinmiş ve pek çok hastalığın çaresini büyük bir gözlemle araştırarak doğada bulmayı başarmışlardır. İşte lon ve Roma dönemlerinde, Kuşadası ve çevresi insanlara Pygela ve Roma hamamları ile şifa dağıtmıştır. Efes'in parlak döneminde, cilt hastalıklarının her çeşidine iyi gelen şifalı su kaynağının üzerine inşaa edilen Roma Hamamı, Ilıca Tepe'nin eteklerinde harap vaziyettedir.

KURŞUNLU MANASTIRI

Kurşunlu Manastırı, Davutlar'ın arkasındaki tepede denizden yaklaşık 600 m yüksekte, körfezi kuşbakışı gören bir konumdadır. 8.yy da yoğun Hıristiyan göçüne maruz kalan bölgede, Efes'e yakın pek çok manastırı, Bizans mimarisinin güzel bir örneğidir. Manastırın bu kadar uzak olmasına sebep, hem putperestlerin saldırılarından kurtulmak, hem de eğitim amaçlı kullanılmış olmasındandır.

SU KEMERLERİ (AOUADUCE)

Çok eski çağlarda Efes'e içme suyu Kuşadası'ndan su kemerleriyle taşınıyordu. Değirmendere'den çıkan Kinkirdos suyu boğazlar ve yamaçlar boyunca tam 45 km'lik yolu aşarak Efes'e ulaşıyordu. Osmanlılar döneminde Öküz Mehmed Paşa tarafından Burgaz'dan Kuşadası'na su getirmek için su kemerleri yapılmıştır. Bu kemerlerin büyük kısmı halen ayakta durmaktadır.

1 yorum:

  1. KURŞUNLU MANASTIRI nasıl bir yerdir. Yolun başında bir tabela var ondan sonra köyün içinde hiçbir yol işareti yok. Sora sora ancak bulnabiliyor dağ yolu ( Yeni yapılmış, açılmış desek daha doğru) kumsu bir yol zigzaglar çizerek çıkılıyor ama 10 km. gittim hiçbiryere ulaşamadım. 19 km olduğunu söyledi yolda tesadüf eseri gördüğümüz ormancılar. Bizde geri döndük. Fotoğraflarını görüncede üzüldük. Ne kadar duyarsız olabilinir bu kadar tarihi bi güzelliğe.

    YanıtlaSil