KUŞADASI'NDA GEZİLECEK YERLER DİLEK YARIMADASI - BÜYÜK MENDERES DELTASI / KUŞADASI VE ÇEVRESİ

KUŞADASI'NDA GEZİLMESİ - GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı (AYDIN)
275.981,62 dekardır. 1966 da milli park ilan edilmiştir.
Büyük Menderes DeltasI, uluslararasI öneme sahip "A Sınıfı Sulak Alan"
özelliği taşırken, Dilek Yarımadası, Akdeniz Flora Bölgesi elementleri ve Avrupa Sibirya Flora Bölgesi elementleri içermesi bakımından önemlidir. Bu benzersiz çeşitlilik nedeniyle Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli parkı Avrupa Konseyi tarafIndan " Flora Biogenetik Rezerv Alanı " kabul edilmiştir.

Büyük Menderes Deltası, Bafa gölüyle entegre bir sulak alan parçasıdır. Bu entegre sistem içerdiği biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türlerden dolayı uluslararası öneme sahiptir ve milletlerarası Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi, Rio Sözleşmeleri ve Barselona Konvansiyonu kararı ile korunur. Dilek Yarımadası sahilleri Türkiye’de en temiz ve doğal kıyılarındadır. Bu sahiller Avrupa’nın en nadir memeli türlerinden olan Akdeniz Fokları için de doğal bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Dünyada toplam 500 adet kalan, yaklaşık 100 tanesinin Anadolu kıyılarında olduğu belirlenmiştir. Dilek Yarımadasının güney kıyılarındaki mağaraların halen Akdeniz Fokları tarafından kullanıldığını araştırmacılar tarafından saptanmıştır. 

Yarımada soyu tükendiği varsayılan Anadolu Parsı 'nın batıda yasadığı son noktadır. Dünyanın en nadir deniz memelisinden biri olan Akdeniz foku yarımada kıyılarında yaşamaktadır.Yaban domuzu, Karakulak, Vaşak , Çakal, Sırtlan, doğaya terk edilmiş yabani sığırlar ve atlar ile birçok hayvan türü yarımada faunasında bulunmaktadır. Deltada yaklaşık 250 kuş türünün yaşadığı, bunlardan 70 tür kuşun ürediği belirlenmiştir . Bu özelliğiyle " Önemli Kuş Alanı " listesine giren delta, kuş araştırmaları gözlem programına alınmıştır. Bafa Gölü ekolojik olarak deltanın bir parçası olarak kabul edilir ve Tabiat Parkı olarak korunur. 

Nesli tehdit altında olan Cüce Karabatak deltada yaşamakta ve dünyada toplam sayıları 3000 çift olduğu tahmin edilen Tepeli Pelikan Karina lagününde ki adacıklarda üremekte, Küçük Akbalikçil, Küçük Kerkenez ve Akkuyruklu Kartal üreyen önemli türler arasında bulunmaktadır.2003 yılı kuş sayımında deltada 100'e yakın Tepeli Pelikan ve 6000 Flamingo 'nun kışladığı belirlenmiştir. Kışlayan kuşlar, soğuk günlerde Bafa Gölü'nde dinlenirler. Denizin temiz olduğunun bir göstergesi olan deniz çayırları da yarımada çevresinde bulunurlar. 

Bu ortam içinde türlü algler,ahtapot ailesinden kafadan bacaklılar, deniz kestaneleri ve deniz yıldızları,süngerler ve sarpa, ısparoz, papaz balığı, karagöz, mırmır, kefal, çipura gibi pek çok balık türü yaşar. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda 6'sı kurbağalara, 5'i kaplumbağalara, 15'i kertenkelelere ve 16'sı da yılanlara ait olmak üzere 2 klasise ait toplam 42 tür sürüngen yaşamaktadır.

Kuzey Anadolu ormanlarına özgü Anadolu Kestanesinin ve Türkiye'de az yerde bulunan Kartopu, Finike Ardıc, Pirnal Meşesi ve Dallı Servi'nin küçük topluluklar halinde yetiştigi tek yerdir.

Kuzey de Kizilçam, Karaçam, Finike Ardıcı, Dallı Servi, Meşe, Kestane, Akçaağaç, Ihlamur, Dısbudak vadilerde, Çınar gibi türler, güneyde ise Keçiboynuzu, Funda, Mersin, Sandal Agacı, Defne, Menengiç, Kocayemiş, Erguvan, ve Katır Tırnağı gibi zengin Akdeniz florası yer alır. Alanda ayrıca, Sumak, Kekik, Adaçayı ve Name gibi bitkilerde bulunmaktadır... "Alıntıdır" Keşif

Daha önce Kuşadası'nda gezilecek ve görülecek yerler için sayfamızda yayımlanan yazılara buradan ulaşabilirsiniz.





Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka Kuşadası'nda gezilecek yerler için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder