KUŞADASI'NDA TÜLLÜŞAHLAR KORUMA ALTINDA / KUŞADASI VE ÇEVRESİ

TÜLLÜŞAHLAR KORUMA ALTINDA - KUŞADASI
Kuşadası'nın çeşitli bölgelerinde de görülen, Tüllüşah olarak bilinen Rhaponticoides mykalea adındaki endemik bitkinin koruma altına alındığı duyuruldu.


EKODOSD Duyurusu;
TÜLLÜŞAHLAR KORUMA ALTINA ALINDI
Adını Samson Dağları’nın antik ismi Mykale’den alarak, ilk defa Kuşadası’ndan toplanıp bilim dünyasına tanıtılan ve Tüllüşah olarak bilinen Rhaponticoides mykalea adındaki endemik bitki koruma altına alındı.

Kuşadası Belediyesi’nin destekleriyle, EKODOSD – Pamukkale işbirliğiyle sürdürülen bitki envanter çalışmalarında Tüllüşahların yaşam alanları belirlendi.
Biyolojik çeşitlilik açısından, başta Milli Park olmak üzere zengin kaynaklara sahip Kuşadası’nda, göçten kaynaklanan hızlı nüfus artışıyla birlikte ikinci konutların çoğalması ve kıyılardan dağlara doğru ilerleyen yapılaşmalar nedeniyle birçok bitkinin yaşam alanı yok olmuştur.

Yapılan tespit ve izleme çalışmalarında, endemik Tüllüşah bitkisinin yaşam alanlarının büyük çoğunluğu son 30 yılda gerek yapılaşmalar gerekse açılan tarımsal araziler nedeniyle kaybolduğu görülmüştür.

Tüllüşahların son kalan habitatlarında her geçen yıl artan yapılaşmalar nedeniyle, türün geleceği iyice tehlikeye girmektedir.

Endemik bitkinin yoğun olarak görüldüğü Yaylaköy’deki son yaşam alanlarından bazıları, arazi sahipleri tarafından yapılaşmalara açıldığından bitkinin doğal habitatları bir bir kaybolmaya başlamıştır.

Kuşadası’nın sembolü olabilecek güzellikteki endemik bitkinin “Vahim durumda” (CR) kategorisinde, yani çok yakın gelecekte yok olma riski altında bulunması nedeniyle, koruma altına alınması için EKODOSD tarafından Kuşadası Belediyesi bilgilendirildi.
Tüllüşahların en çok yetiştiği bölgede geçtiğimiz aylarda Kuşadası Belediyesi uzmanları ve EKODOSD’la bir çalışma yapıldı. Yapılan ölçüm çalışmaları sonucunda, bitkinin yoğun çıktığı alanın Kuşadası Belediyesi’ne ait yeşil alan olduğu belirlendi.
Tüllüşahlar yapılaşmaların yanısıra, aynı zamanda büyükbaş hayvanların tehdidi altında bulunmaktaydı.

Alandaki aşırı otlatmalarla bitkiye olan tehditlerin ortadan kaldırılması ve Tüllüşahların koruma altına alınması için Kuşadası Belediyesi tarafından bitkinin bulunduğu bölgeye tel örgüyle koruma çiti çevrildi.
Koruma altına alınan endemik Tüllüşah’ın yaşam alanları EKODOSD ve bilim danışmanı üyesi Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali ÇELİK tarafından izlenecek.

Kuşadası bitki çeşitliliği açısından çok zengin kaynaklara sahiptir.
Milli Park gibi korunan alanların dışında kalan endemik ve nadir türler ne yazık ki korunamamaktadır. Tüllüşahların son yaşam alanlarının Kuşadası Belediyesi’ne ait park alanında yetişmesi büyük şanstır. Belediyenin de bu bitkinin korunması için gösterdiği duyarlılık çok önemlidir. Tüllüşahların Kuşadası kent içindeki yetiştirme çalışmaları da devam etmekte ve başarı oranının yüksek olduğu görülmektedir.

Çalışmaları izleyen Kuşadası Belediye Başkanı Özer KAYALI “Endemik Tüllüşah bitkisinin Kuşadası’nda yetişmesi, kentimizin biyolojik çeşitliliğine büyük zenginlik katmaktadır. Bu tür doğal zenginliklerimize sahip çıkmak zorundayız. Tüllüşahlarda bunlardan bir tanesidir. Bitkinin yetiştiği alandaki tehditleri ortadan kaldırmak için öncelikle bir koruma teliyle çevirdik. EKODOSD ve Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali ÇELİK işbirliğiyle devam eden Kuşadası bitki envanter çalışmalarına destek vermeye devam ediyoruz. Bitkinin bilimsel olarak hem izleme çalışmaları yapılacak, hem de koruma-kullanma dengesi çerçevesinde Kuşadası’na alternatif bir turizm alanı kazandırılması için düzenlemeler yapacağız. Gerek endemik ve nadir bitki türlerimiz gerekse anıtsal nitelik taşıyan ağaçlarımız, son yıllarda dünyada yaygın bir şekilde yapılan botanik turizmi için önem taşımaktadır. Bu konuda Kuşadası’nın doğal zenginlikleri olarak Türkçe-İngilizce bir kitap çalışmamız da olacak ve bunları yurtdışı turizm fuarlarında dağıtacağız.”







Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka Kuşadası'nda koruma altına alınan Tüllüşahlar için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder