KUŞADASI'NDA 2 CARETTA CARETTA 1 CHELONIA MYDAS TÜRÜ KAPLUMBAĞA ÖLÜ BULUNDU

Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği - Ekodosd" Paylaşımı

ÜZÜCÜ KAYIPLARIMIZ VAR 

100 milyon yıldan fazla bir süredir dünya denizlerinde dolaşan deniz kaplumbağaları sağlıklı denizlerin göstergelerinden biridir. Deniz çayırları ve sualtı canlıları açısından zengin kaynaklara sahip Kuşadası Körfezi,



Caretta caretta türü iribaş deniz kaplumbağaları ve Chelonia mydas türü Yeşil kaplumbağalarının önemli beslenme alanlarından biri haline gelmiştir. 

Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl birçok kişiden, suda yüzerken ya da maskeyle dolaşırken deniz kaplumbağası gördükleriyle ilgili sık sık ihbar almaktayız. Suyun içinde ilk kez deniz kaplumbağası görenler, çok heyecan duyduklarını, böyle bir anı yaşamaktan dolayı mutlu olduklarını belirtmektedirler. Yaptığımız bilinçlendirme çalışmaları ve kurduğumuz ağ sayesinde hemen her gün gerek canlı bazen de ölü olarak ihbarlar almaktayız. 

Ne yazık ki aldığımız ihbarlarda bazen üzücü durumlarla da karşılaşmaktayız. 3 gün üst üste aldığımız ihbarlarda, Caretta caretta türü 2 iribaş deniz kaplumbağasını ve Chelonia mydas türü 1 Yeşil kaplumbağasını ölü olarak tespit ettik. Dalgıç Mustafa Irkaş tarafından 22 metrede boğulmuş olarak çıkarılan bir Carettayı yaptığımız incelemede, sağ yüzgecinin olmadığını fark ettik. Muhtemelen bu kaplumbağa yıllar önce paragat misinasına dolanmış, kurtulmak için mücadele ederken misina yüzgecini keserek koparmış ve yara zamanla iyileşmiş. 3 uzvuyla da olsa yaşamını sürdürmeyi başarmış. Buna benzer; yüzgeci kopan, karapası parçalanıp iyileşen ancak geçirdiği ikinci kazada yaşamını yitiren birçok vakayla da karşılaşmaktayız. 

En çok karşılaştığımız durumlardan biri, ağlara takılıp, nefes almak için yukarı çıkamadığından boğularak ölen kaplumbağalar olmaktadır. Bu tür vakalar genellikle trol teknelerinde yaşanmaktadır. Diğer Caretta ise, deniz yüzeyinde dalgıç Selçuk Arı tarafından bulunarak haber verildi. Kaplumbağaya yaptığımız incelemelerde herhangi bir kesi ya da darp izine rastlanmadı. 

Muhtemelen bu hayvanında boğulma ya da plastik yutmasından dolayı öldüğünü düşünmekteyiz. 3. vaka, İzmir’li ziyaretçi Salih Muhtar Özkan tarafından Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda yüzerken gördüğü ve kıyıya aldığı kaplumbağanın, Chelonia mydas türü juvenil bir Yeşil deniz Kaplumbağası olduğunu tespit ettik. Kuşadası kıyılarında, Yeşil deniz kaplumbağalarının ölümlerinde nadir olarak erişkin bireyler görülse de, genelde juvenil olanları yoğun olarak görmekteyiz. 

3 Kaplumbağadan da doku örnekleri aldık. DNA çalışması için ADÜ Biyoloji bölümüne göndereceğiz. Kaplumbağaları ise mikroplastik çalışmaları için Dalyan’da bulunan DEKAMER’e (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) göndereceğiz. 

Deniz ekosistemi için önemli olan bu nadir canlıların nesillerini sürdürmesi açısından, denizlerimizin temiz olması çok önemlidir. Özelikle denize atılan plastik malzemeleri, naylon torbaları denizanası sanarak yutan Carettalar yaşamını kaybetmektedir. Denizde görülen plastik malzemelerin toplanması bir canlının hayatta kalmasını sağlayacaktır. 

Siz de suyun altında ve denizin yüzeyinde gördüğünüz plastik malzemeleri toplayıp, bu tür canlılara olan tehdidin azalmasına katkıda bulunabilirsiniz.







Bu yazı blog counter kez görüntülenmiştir.
Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka Kuşadası'ndaki deniz kaplumbağları için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder