KUŞADASI'NDAKİ FOKLAR / KUŞADASI VE ÇEVRESİ

AKDENİZ FOKLARI KUŞADASI KIYILARINDA DOLAŞIYOR
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği - Ecosystem Protection and Nature Lovers Association (EKODOSD) Paylaşımı;
Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri olan Kuşadası ekolojik
açıdan hassas bir bölgededir. Kuşadası’ndan başlayan kumsallar 25 km. uzayarak Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na ulaşmaktadır. Dilek Yarımadası’nın kayalık yapısı denizel biyoçeşitlilik açısından birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Milli Parktan sonra tek kayalık bölge Kuşadası’nın içinde Doğal Botanik Park olarak bilinen ve Kuştur’a kadar uzanan kıyısal alandadır. Bu kıyılarda hem denizel hem de karasal açıdan zengin bir ekosistemin devam ettiği görülür. Yüzlerce kaya güvercinini barındıran kıyı mağaraları aynı zamanda IUCN kriterlerine göre (CR) Nesli Kritik Derecede Tehdit Altında olan ve tüm dünyada 700, Ege kıyılarında 100 kadar kaldığı bilinen Akdeniz Foklarına (Monachus monachus) ev sahipliği yapar. Doğal Botanik Park tahribatlarından sonra, bu kıyılarda fok yaşamaz diye rapor yazan bazı bilim insanlarına inat, takip ettiğimiz Akdeniz Foklarından biri bugün yine kendini gösterdi. Bir müddet kıyıya çıkan fok daha sonra tekrar denize döndü.

Kuşadası için büyük zenginlik olan Akdeniz Foklarının kıyılarımızda dolaşıyor olması, denizel biyoçeşitlilik açısından çok önemlidir. Akdeniz Foklarının korunması, birçok canlının da korunmasını sağlayacaktır. Fokları korumak için öncelikle onların yaşam alanlarının korunması gerekir. Bunun da en iyi yolu onların yaşadığı kıyısal alanın “Deniz Koruma Alanı” olarak ilan edilmesiyle gerçekleşebilir. Bu kıyıların Deniz Koruma Alanı yapılması, Akdeniz Foklarının ve tür çeşitliliğinin korunmasını, yerel balıkçılığın gelişmesini ve sualtı turizminin canlanmasını sağlayacaktır. Alanın “Deniz Koruma Alanı” yapılmasıyla ilgili, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na müracaatı yapılmıştır.






Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka Kuşadası'ndaki Foklar için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder