DEVE GÜREŞLERİ TARİHİ - KURALLARI - GENEL DERLEME BİLGİLER / KUŞADASI VE ÇEVRESİ

DEVE GÜREŞLERİ TARİHİ - KURALLARI - GENEL DERLEME BİLGİLER
Deve güreşlerinin tarihi 19. yüzyılın başlarına kadar uzanır. O tarihlerde İzmir yönüne giden kervanlar, eski adıyla Karapınar olan, şimdiki İncirliova’da konaklamaktaydı. Bu konaklama sırasında dorumlar (Deve
Yavrusu), kendi aralarında oynaşırlardı. Yine kervanda yük bulunmayan develerin birbiriyle güreştiklerini gören deve sahipleri, develerinin bu hareketlerine ilgi duymuşlar, zamanla bu durumu gelenek haline getirmişlerdir. Önceleri şahıslar arasında iddia yoluyla ufak çaplı yapılan deve güreşleri, daha sonraları genişleyerek, toplumsal bir eğlence haline gelmiştir.

Her yıl Kuşadası'nda da düzenlenen deve güreşlerine, Aydın ili dışından Çanakkale, Balıkesir, Denizli,Antalya ve İzmir yörelerinden develerini güreştirmek için deve sahipleri davet edilerek,yörenin meraklı izleyicileri katılır. Davet edilen deve sahiplerinin konaklama ve diğer ihtiyaçları genellikle, İl ve İlçedeki deveciler olmak üzere, halkı ve esnafı tarafından karşılanır.

Halı Gecesi ve Deve Güreşleri Kategorileri
Güreşlerin yapılacağı günden bir gün önceki gecede “Halı Gecesi” adıyla bir eğlence düzenlenir. Bu eğlencede yemekler yenir,içkiler içilir, dostluklar pekiştirilir, mahalli sanatçılar şenliklere katılır, eğlence sırasında açık artırma yapılarak halılar satılır. Ertesi gündavul zurna eşliğinde yapılan deve güreşlerinde develer, ayak, orta, başaltı ve baş kategorilerinde güreştirilir. Her deve kendi kategorisindeki deve ile (Tülü) güreşir, galip gelen develerin sahipleri, para ve halı ile ödüllendirilir.

Deve Güreşlerinde Yönetim
Deve güreşlerinde, zamanı ayarlayan, Tülülerin en iyi şekilde güreşmesini sağlayan “Orta Hakem”; neticeleri belirleyen,organizasyonu devam ettiren “Masa Hakemi”; develeri ayırmak için 10’ar kişilik gruplar halinde 2 gruptan oluşan “Urgancı” denilen ayırıcılar; develerin birbirini ısırmaması için ağızlarını bağlayan “Ağız Bağcı” denilen 2 veya 3 kişi görev yapar. 

Deve ve taktik özellikleri
Kendine göre sağ taraftan güreşen deveye “Sağcı”, sol taraftan güreşen deveye “Solcu” deve denir.Güreş esnasında, her iki devenin birbirinin ayaklarını kenetlemesine “Çengel”, güreşen develerin ayaklarının arasına alarak,göğsünü ile basmasına “Bağcı”, rakibinin ayaklarına ağzı ve dişleri ile vurmasına “Tekçi” denir. Deve güreşlerinin gerek içeriden,gerekse dışarıdan ziyaretçi ve turist gelmesi açısından, İncirliova’nın tanıtılmasında önemli rolü vardır.

Söz Sizde -Sizlerinde mutlaka geleneksel deve güreşleri için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz. -Facebook dışında yorum yapmak isteyenler alt bölümdeki yorum alanına YORUMLAMA BİÇİMİNİ ANONİM seçerek üye olmadan yorum bırakabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder