KUŞADASI ÇARŞAMBA PAZARI YENİ DÜZENLEMESİ / ÇARŞAMBA PAZARINDA BULUNMA KRİTERLERİ

Kuşadası'nda çarşamba günü kurulan tekstil pazarında yeni düzenlemelerin yapıldığı duyurusu yapıldı. Özünde halk pazarı olarak kalması düşünülen bu yeni yapılanmanın yansımalarının nasıl olacağı merakla bekleniyor. Geçtiğimiz haftalarda kurulamayan
Çarşamba Pazarı, yeni düzenlemesiyle haftaya kurulması bekleniyor.

Kuşadası Belediyesinin Çarşamba Pazarı yeni düzeni için ve pazarda bulunabilmek için şartların duyurusunu yaptığı açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz.

Kuşadası’nda Çarşamba günleri kurulan tekstil pazarında yapılan yeni düzenlemenin ardından Kuşadası Belediyesi Başkanı Özer Kayalı, konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulundu.

“İlçemizde Çarşamba günleri kurulan tekstil pazarında yeni bir düzenleme yapma zorunluluğu oluşmuştu. 2013 yılı kayıtlarına göre, belediyede kayıtlı, tahakkuku olan 344 pazarcı esnafımız olduğunu tespit ettik. Gerçekte yerinde yapılan tespitlere göre 1186 fiilen çalışan tezgah olduğu belirlendi. Son günlerde Esnaf Odası ve Ticaret Odası'na kayıtlı esnafımızın artan şikayetleri sonucu yaptığımız yukarıdaki tespitimiz de gösterdi ki; Çarşamba Pazarının yeniden düzenlenmesi gerekiyordu. Esnaf Odası ve Ticaret Odası yönetimleriyle yapılan görüşmelerde Çarşamba Halk Tekstil Pazarı'nın amaçları dışına çıkarak, turistik çarşıya dönüştüğü görüldü. Bu durum Kuşadası'nda ticaret yapan kira, vergi, SSK ödeyen, istihdam sağlayan esnafımızı zor durumda bırakıyordu. Yapılan çalışmalar sonucu mecliste; pazarın sokak içlerinden çıkarılması, kontrolü sağlanabilecek ve trafiği en az aksatacak geçici yerine taşınması kararı alınmıştır. 2015 Mart ayında tamamlanmış olacak kapalı pazar yeri açılana kadar yapılmış olan bu düzenlemeler aynen uygulanacaktır. Tüm bu düzenlemeler için meclisimizdeki tüm partilerden oluşan 12 kişilik pazar komisyonu oluşturulmuştur. Bu komisyon tespit ettiği kriterlere göre elemeler yaparak, kura yöntemi ile yeni hak sahiplerini belirlemiştir.

Bu kriterlerin en önemlileri şunlardır:
-Tahakkukların ödenmiş olması
-2013 yılı itibariyle pazarcı olarak belediyede kaydının bulunuyor olması
-Kuşadası'nda ikamet ediyor olması
-Geçmişte tezgahını kiraya vermemiş olması
-Pazar düzenini bozmamış, turisti rahatsız etmemiş olması
Bu kriterlere göre elemelerden sonra kalan yerlerin dağıtımı Kuşadası’ndan yeni başvurular ve Kuşadası dışından yapılan başvurularla kura yöntemi ile belirlenmiştir.

Belediyemizde kaydı bulunan 344 kişinin de birçoğunun belediyemize pazar yeri kira borcu olduğunu gördük. Yönetim olarak gerçekleştirdiğimiz yeni düzenlemede bu 1186 tezgahın sayısını komisyonumuzun çalışmaları sonucu 333’e düşürdük. Komisyon, bu seçimi yaparken önceliği engelli vatandaşlarımıza ve Kuşadası’nda ikamet eden yerli esnafımıza verdi.

ÇARŞAMBA PAZARINI KESİNLİKLE RANT KAPISI YAPMAYACAĞIZ.

Bizler göreve geldiğimiz günden bu yana vatandaşlarımızı mağdur etmemek, Kuşadası’nı daha düzenli bir hale getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Daha önceki yıllarda bir çok kişinin birden fazla tezgahı olduğunu, bu tezgahları kiraya vererek haksız gelir elde ettiğini tespit ettik. Bunlar istemediğimiz şeyler. Hatta bir tek bizim değil, diğer kurum ve kuruluşların da istemediği şikayet ettiği durumlar. Bu haksızlığı ortadan kaldırmak için hak kazanmış her esnafa bir tek tezgah verdik. Bu esnaflardan taahhütname alınacaktır. Esnafımızı kapalı pazar yeri yapılana kadar sürekli denetleyeceğiz. Pazar yerlerini başkalarına kiraya veren, pazar yerlerinden haksız gelir elde etme çabası içinde olanların pazar yeri hakkı iptal edilecektir. Çarşamba pazarını kesinlikle rant kapısı yapmayacağız.

Bu hafta kurulması kararını aldığımız tekstil pazarı yeni düzenleme sonucu oluşan sorunlar nedeniyle açılamadı. Pazarda yeri bulunmayanların da orada bulunması nedeniyle güvenlik sorunu yaşandı. Önümüzdeki hafta Çarşamba pazarı yeniden halkın hizmetine açılacak. Birkaç haftaya kadar sorunların tamamen biteceğine ve hem pazarcı esnafımızı hem de çarşı esnafımızı rahatlatacak bu düzenlemenin Kuşadası’na rahat bir nefes aldıracağını düşünüyoruz.”


Söz Sizde
Sizlerinde mutlaka Kuşadası Kuşadası Çarşamba Pazarı için söyleyecekleri vardır. Bunları bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder