ARAÇLARDA KIŞ BAKIMI / KÖŞE YAZILARI / HALİL MERT DOLCAN


Tüm otomobil sevenlere merhaba;

Kış ayı gelmeden, havalar soğumaya başlamadan otomobillerinize neler yapmanız gerekiyor biliyor musunuz?

İsterseniz ben sizlere yardımcı olayım...
1 - Aracımızın soğutma sistemindeki antifirizin durumu.
2 - Lastiklerinizin diş derinlikleri.
3 - Akünüzün doluluğu.

Yukarıda yazmış olduğum 3 madde uygulamanız ve dikkat etmeniz gereken en önemli maddelerdir.
Bunları birazcık açacak olursak;
Soğutma sistemine koymuş olduğunuz antifiriz aslında sadece kış aylarında donmayı önlemekle kalmıyor, aynı zamanda suyun zaman içerisinde meydana getirdiği korozyona da engel oluyor.
Araçlarınızda kullanılan antifirizlerin ortalama ömrü 6-10 yıl arasında olmaktadır. Eski inançların tersine aracınızın soğutma sisteminde antifiriz sürekli olmalıdır.
Lastikleriniz diş derinlikleri 3 mm altında olmaması gerekmektedir. Lastiklerinizin diş derinliğinin 3 mm altında olması demek sizlerin tabanı aşınmış bir çift ayakkabı ile ıslak zeminde bir bakıma yürümeye çalışmanız anlamına geliyor. Biliyorsunuz ki lastik üzerindeki kanallar yagışlı havalarda lastik üzerindeki suyun rahat atılabilmesini sağlamakla kalmıyor aynı zamanda da aracınızın yola daha rahat tutunabilmesini sağlıyor.

Şunuda unutmayalım lastiklerinizin diş derinlikleri ne kadar ii olursa olsun birde dikkat etmemiz gereken lastiklerin yaşıdır.
Ortalama bir lastiğin raf ömrü 5 yıl veya 50000 km civarındadır.(Kullanım şartlarına göre bu km değişebilir)
5 yılını doldurmuş bir lastiğe aracınız sahipse eğer lastiklerinizin yenilerini alma zamanı gelmiş demektir. Çünkü en tehlikeli lastik sınıfına girmektedir.

Son olarak da aküden biraz bahsedelim;
Akünüzün tam kapasite ile dolu olması gerekmektedir. Nedeni marş anında akü kapasitesinin yarısını mars motorunun çekmesidir.
Özellikle kış aylarında bilhassa havalar birazcık soğumaya başladığında araçların sabahları geç çalıştığını ve hatta hiç çalışmadığını görebilirsiniz. Böyle durumlarla karşılaşmamak için ilk önce aracınızın aküsünü şarj ettireceksiniz eğer şarjda problem varsa yenisi ile değiştireceksiniz.

Yaklaşmakta olan kış aylarından önce tedbirlerinizi almanızı önerir yolda kalmadan huzurlu bir kış geçirmenizi şimdiden canı gönülden dilerim.

Halil Mert DOLCAN
Dikmenler Motorlu Araçlar Ltd. Şti.




-->
Bu yazı kez görüntülendi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder